© 2017. Vilajet Kft.

    1/33
    Borainkról

    A nyéki borvidék hagyományosan fehér borokat készítő régió. A dűlőkön a kiváló adottságoknak köszönhetően zamatos, ropogós borok készülnek. Pincészetünk elsősorban Furmintot, Leánykát és Rizlingszilvánit készít. 

    Filozófiánk
    Célunk történelmi bortermő helyen, kiváló adottságú dűlőn, folyamatosan fejlődő technológiával friss, könnyen iható, szép savakkal rendelkező borok készítése. Valljuk, hogy a borfogyasztáshoz nem szükségesek ritka pillanatok, különleges alkalmak. 

    Történeti háttér

    A Bükki borvidék (korábbi nevén Bükkaljai borvidék) a Bükk-vidék központi hegyeinek déli részén található. Hivatalosan 1970-ben nyilvánították borvidékké. Termőterülete 17 600, szőlőterülete 1750 hektár. Bár kiterjedése viszonylag nagy, az ültetvények elszórtan, számos esetben egymástól távol helyezkednek el. A nyéki szőlőhegyen évszázadok óta termelnek szőlőt.

    Új borok

    Jelenleg 3 évjárat leánykánk található palackban. Az idei borok tervek szerint április végére kerülnek letöltésre. 2017 az első olyan év lesz, amikor a családi fogyasztáson túl, a furmint és a rizlingszilváni is kereskedelmi tételként a piacra kerül.

    Borkészítés

    Mivel a borvidéken borkészítés hagyománya a vidéken a filoxéra megjelenésével megszakadt, ezért ránk hárul a feladat, hogy megtaláljuk a szőlőfajtáinknak és dűlőinknek legmegfelelőbb élesztőtörzs kombinációt. Érleléshez minden ismert technológiát használunk, acéltartályos-, műanyagtartályos- és fahordós érlelést is. Használunk régi és új fahordókat egyaránt, melyek űrtartalma 100 és 140 l – mivel a történelmileg kialakult pince mérethez ezek a legoptmálisabbak.

    Borászat