Mi történt mostanában

Az idei évben a tavasz elmaradt, az éjszakai fagyokat húsz fokos meleg koranyári napok követték. A rügyek két héttel előbb pattantak ki a szokásosnál, gyors és korai volt a hajtásnövekedés, szerencsére a tavaszi fagyok elmaradtak.

A növényvédelmet három héttel korábban kellett kezdeni a szokásosnál. Növényvédelmi szempontból az év könnyű volt, járványveszélyt nem kellett elhárítani. Az érés már júliusban megkezdődött, amire nem volt példa emberemlékezet óta, ezért megnéztük a levéltári anyagokat, melyek szerint 1599-ben volt ilyen év utoljára. Petz János Gottlieb soproni krónikája szerint: "Anno 1599 ist zimlich Wein gerathen ist auch gar ein fruhes gewesen, der Wein gar gut gewachsen. An St. Bartholoma hat man guten Most gehabt und is vor Michaeli alles abgelesen worden" November elején nagyon várjuk az esőt, hogy oltványozni tudjunk és véget érjen a szárazság.

 

Augusztusban nagyon bizonytalanok voltunk a szüret megkezdése ügyében. A szőlő korán kezdett érni, szép, egészséges volt, de nem cukrosodott eléggé a csapadékhiány miatt. Szeptember 1-én kezdtük a rizlingszilváni szüretet. Három héttel később kezdtük szedni a leánykát, sőt már a rizlingszilvánit fejtenünk kellett. A furminttal vártunk októberig, ami jó döntésnek bizonyult. 22 fokos szőlőt dolgoztunk fel. Furmint első fejtésére november 4-én kerül sor. Sok és jó termésünk volt. Sajnos mi is megszenvedjük az idei piaci összeomlást, a szőlőfelvásárlók elmaradását, szőlő és borárak összezuhanását. Abból a szempontból bizakodóak vagyunk, hogy a boraink jók lesznek, ezt azonban majd az érdeklődöknek javasoljuk, hogy saját maguk döntsék el ezt érzékszervi mintavételt követően!

Új termékek

Tisztelettel, egyfajta homage-ként a régi vasutas italoknak (lásd lentebb),

Show More

Leányka borunkat 2 különleges köntösbe bújtatva, új terméket hoztunk forgalomba Vasutas Leányka néven. Amennyiben megkóstolná,vagy csak meglepne vele valakit, vegye fel velünk kapcsolatot!

© 2017. Vilajet Kft.