© 2017. Vilajet Kft.

    BORAINK

    Show More
    Leányka

    Származását pontosan nem ismerjük, valószínűleg Erdélyből származó szőlőfajta a Leányka.


    Tőkéje erőteljes, nagyszámú, vastag vesszőkkel rendelkezik. Fürtje kicsi, tömött. A szőlő szeptember közepén érik be, ezután lehet szüretelni.
    Bora alkoholban gazdag, fajtajelleges almallattal és zamattal rendelkezik. Rendkívül zöldmunkaigényes, kétszer annyi zöldmunkát igényel mint más fajták. Rothadásra hajlamos.

    Furmint

    A furmint jellegzetesen magyar szőlőfajta, A legjobban aszúsodó magyar szőlő, eredete nem pontosan meghatározható, lehet ez Dél-Itália, mai Horvátország, Szerbia vagy éppen Magyarország.
    Tõkéje erõs növekedésû, aranysárgás vesszõi vannak.Sötétzöld, hólyagos leveleit, és közepesre növõ hengeres, laza fürtök jellemzik. Bogyói sárgászöldek, mire beérnek arany színûek, a napos oldalon rozsdásodók. Hajlamos a Botrytis cinerea gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemesrothadás jellegű, ami az aszúképződés előfeltétele. A történelmi Magyarországon kívül Szlovéniában is termesztik, középkori német neve zapfner.

    Rizlingszilváni

    Németországból származó szőlőfajta, amely mára a Mátrai Borvidék, a Neszmélyi Borvidék, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék és a Dél-Balatoni Borvidék jellegzetes borává vált.
    A szőlő fürtje közepesen nagy, középen tömött, átlagtömege 10dkg. Bogyói édesek, lédúsak, jellegzetesen fűszeres ízűek. Szeptember közepétől szüretelhető.
    Bora fajtajelleges, mustjából többnyire reduktív típusú, gyorsan fejlődő bort készítenek. Napjainkban presztízse alacsony, habár gyönyörű élénk savakkal rendelkező bor készíthető belőle.

    "Az ivás a szerelem legközelebbi rokona. A bor olyan volt, mint a cseppfolyós csók. "
     
    Hamvas Béla

    BORAINK